Slender Man

2016.03.05 15:59
FIGYELEM! Ez a cikk 2012-re datálható. Egy korábbi weblapomról emeltem át, ahová eredetileg íródott.
 
Gondolom nem sokan hallottak még a Slender Man jelenségről. Ezen nem csodálkozom. Ha jól informálódtam, csupán egyetlen magyar nyelvű blog fogalkozik ezzel a "legendával", sehol máshol nem találtam magyarra fordított, információt kutakodás közben. Néhány angol nyelvű oldalon találkoztam már ezzel a fess, és csinos fazonnal.
 
Szóval ő itt a hírhedt Slender Man. Nyers fordításban a'Vékony férfi'. Terjengenek róla mende-mondák szerte a világon. Németországtól Oroszországon át Nagy Britanniáig, sőt még Amerikában is felbukkant. A kis "mítoszok" világszerte eltérnek, de abban mind egyet ért, hogy egy nagyon magas (kb 2 - 2,5 m), nagyon vékony lényről van szó. Sötét öltönyt hord, és nincs arca. Ez a valami általában vidéki helyeken szokott felbukkanni, fás, erdős területen. De a mitológiától kezdve aszürrealista művészetig, mindenhol előfordul, mint motívum. Sokak úgy tartják, hogy ez a szörnyeteg a fiatal, naiv kisgyermekeket rabolja el előszeretettel. Mellesleg, akik vele tartanak soha többé nem kerülnek elő, sem élve, sem holtan. Természetesen ennek más teóriái is vannak.
Akik egyszer látták, azokon erősen kiütköznek a paranoia jelei. Előfordul, hogy ismét feltűnik a rémalak különböző időközönként. Aztán memória zavar lép fel. Mutatkoznak továbbá a szorongás jelei, mániákus, ösztönös rettegés a Slender Man jelenséggel szemben, emlékezet kiesés. Végül, de nem utolsó sorban az agorafóbia (tágas, nyitott terektől való félelem). Ezek az emberek rendszerint még az első pár "látomás" előtt hetekre elegendő élelmiszercikket vásárolnak, aztán bezárkóznak a házaikba. Nemegyszer előfordult már, hogy bedeszkázták az ajtót, az ablakot. Voltak olyanok, akikre a szekrényük mélyén találtak rá. Ezek az emberek olyan sokkos állapotba kerültek, hogy már a szekrényből is képtelenek voltak kijönni a rettegéstől. Sokak naplót is  vezettek, hogy csökkentsék a szorongást. De voltak olyanok is, akik a saját házukban tűntek el nyomtalanul. Akik mégis előkerültek, soha többé nem voltak már szellemileg épek.
Victor Surge
Victor Surge a somethingawful.com fórumon megnyitott "Gyártsunk paranormális képeket" felhívásának eleget téve 2009. június 10.-én kezdett képeket illetve hozzájuk tartozó leírásokat leközölni az oldalon. A képek mindegyik gyerekek eltűnéséről, megmagyarázhatatlan halálesetekről, illetve józan eszüket vesztett szemtanúkról szóltak. Ráadásul minden szál egy bizonyos szikár, magas, öltönyt viselő, arc nélküli lényhez futott.
Sokak szerint Surge volt az, aki életet adott a Sleder Man-nek, azonban a különös "szörnyeteg" története sokkal régebbről gyökerezik.
Victor igazán lelkesen temette bele magát a legenda feltúrásába, de ahogy egyre mélyebbre ásott, elkezdett tartani attól, vajon jó volt-e a részéről a kutakodás.
A következőkben a Victor Surge által összeszedett, névtelen forrásokból származó eseteket ismertetném.
1986
fotó: Mary Thomas; 
1986. jún. 13. óta eltűntnek nyilvánítva
 
A Stirling Városi Könyvtár romjaiból előkerítve. Készültének napján tizennégy gyermek tűnt el. A háttérben lévő "Slender Man" alak deformitását a hivatalos vélemények szerint filmhiba okozta. A könyvtár egy héttel később égett le. Az eredeti példány bizonyítékként lefoglalva.
 
1983
 
"... nem akartunk odamenni, nem akartuk, hogy meghaljanak, de az a megtörhetetlen némasága és a megnyúlt végtagok látványa éppen annyira elbűvölt, mint amennyire megrémített minket..."
A fotót készítő személy kiléte ismeretlen. Nagy a valószínűsége, hogy már nem él.
 
5/24/95**
1994: Wilks-birtok: megfigyelt alany jelentése szerint semmi rendhagyót nem érzékelt a kép készítése előtt. Lépcső alatti tér nagyon sötét. Az alany állítása szerint a vaku villanását követően olyan hangot hallott, mintha *érthetetlen szöveg* egy sárgadinnyét.
5/25/93**
Megfigyelt alany képtelen felidézni az áramkimaradás utáni eseményeket. A másik két alany kikérdezése nem lehetséges. Fényképezőgép és film elkobozva Gloria Creadytől; jelenleg a Woodview Elmegyógyintézet és Pszichológiai Rehabilitációs Klinika gondozottja. A kamerán felhalmozódott vér és emberi szövetek ellenére a film nem szennyezett. A rendellenesen magas és sovány alak azonosítása sikertelen. Arctájéki elmosódottság oka feltételezett szennyeződés.
6/7/93**
Korai digitális analízis arra enged következtetni, hogy az alany nem rendelkezik szemekkel. Korábban filmhibának vélt rendellenességek az alany természetes mivoltát tükrözik.
6/10/93**
Az utolsó azonosított alany, harminchárom másik páciens valamint a Woodview Elmegyógyintézet és Pszichológiai Rehabilitációs Klinika déli szárny személyzetének eltűnését jelentették.
6/13/93**
Minden további nyomozás azonnali beszüntetése.
(ld. 3339-2. sz. jelentés)
  
"6/11/93
köd szivárgott be du. háromkor 3:17-kor megjelent Mark
és Evan kimentek a köd túl vastag volt sikolyok és olyan hang
mint egy kisbaba nevetése de mélyebb kint van a ködben kicsit
messze vagyunk a várostól de valaki jönni fog
6/13/93
többiek nem tudnak aludni nincs étel nincs áram
6/14/93
MIT AKAR TŐLÜNK?! Tom megmutatta azt az aktát
6/15/93
WILKS HÁZA! ugyanaz ugyanaz ugyanaz uugyanaz
[dátum nélkül]
SLENDER MAN SLENDER MAN
ÖLJ MEG VÉGRE ÖLJ ÖLJ ÖLJ"
 

 "Helyi kisfiúnak nyoma vész"
2004. máj. 21, kedd
Wichita - Egy nyolcéves fiú, Jake Greenwood eltűnése borzolja a kedélyeket a kansasi Wichita lakói között. Édesanyja saját hátsó kertjük fái között látta utoljára a kisfiút játszani, május 19-én, vasárnap, du. 5 óra 20 tájékában, s elmondása szerint semmi gyanúsat nem észlelt.
Iskolájának munkatársai szerint az eltűnését megelőző hetekben Jake otthon és a tanórákon egyaránt különösen érzékenyen viselkedett, s gyakran panaszkodott egy magas, vékony, talpig feketébe öltözött emberre. A helyi rendőrség mindeddig nem nyilatkozott. (...)"
És ezek lennének a kicsi Jake Greenwood eltűnése előtt rajzolt képei:
Ez a kép pedig Jake 7. születésnapján készült: 
 
Mint fentebb már említettem Surge félni kezdett a saját (?) kísértet sztorijától. Amint mélyebben megismerte a történetet, egyre rosszabb ötletnek tűnt felbolygatni a "szörnyeteg" múltját.
 
A Steinmen-erdő
Mindkét alany vadásztúrán vett részt a steinmeni erdőségben, pár órával naplemente előtt. Az életben maradt férfi állítása szerint mindkettejükön rossz érzés uralkodott el, ahogy a köd egyre sűrűbbé vált. Egy óra elteltével halk, de kitartó morajra lettek figyelmesek. Fáról aláhulló tárgy találta el az egyik alany bal vállát, puskája elsülését okozva.
Az objektum egy ismeretlen életkorú férfi holtteste volt, precízen felboncolva, a legtöbb belsőszerv hiánytalanul fellelhető volt a bordák között, átlátszó zacskónak látszó csomagokban tárolva. A túlélő hátizsákjába helyezte a szervcsomagot.
A támadást "halk gyereknevetés, mintha rajtunk kacagnának" előzte meg. Túlélő alany a gépjárművéig rohant és feltételezett biztonságba hajtott.
***
Hátizsák megsemmisítve. Túlélő alany B-7 szemtanúnak minősül. B-7 szemtanú döntéshozatalig karanténban tartandó.
 
 2007: Nyomozócsoport huszonkét különböző, eltérő nemű és korú személy szabályos köralakba rendezett, törött faágakra felszúrt holttestét fedezte fel, a Slender Man jelentésekkor gyakran emlegetett mellkasi csonkítás jeleivel.
A lelet megerősítése után a nyomozás vezetője, ********* a csapat azonnali evakuálását rendelte el 17:00-kor.
A testek felfedezésének ideje: 11:00.
Fiziaki bizonyítékkal kapcsolatba kerülő csapat kiürítésének határideje:  17:30.
A csapattal 17:25-kor szakadt meg a kapcsolat. Biztonsági eljárások az előírásnak megfelelően zajlottak le. Rendellensség oka ismeretlen. A második csapatt egy hét elteltével fedezte fel a fotófelszerelést. A Slender Mannel kapcsolatos biztonsági eljárások az incidens fényképészeti bizonyítékainak megsemmisítését igénylik legkésőbb 10/20-ig.
Victor Surge kommentje:
"Komolyan nem értem a felét sem ennek a zagyvaságnak. Elegem van ebből a Slender Man dologból. Kezdem nyugtalanul érezni magam tőle, pont, mint amikor azokat a netes kísértethistóriákat olvastam lefekvés előtt. Miért mindig ilyen későn kezdek ilyesmi után nézelődni?
Szerencsére mindjárt átjön egy barátom.
[...] (pár perccel később)
 ...épp most jött be a barátom alig ért fel a lépcsőn ezt fénypékzte bezártuk az ajtót de itt van a folyosón ne nézzétek a képeit, ez a dolog nem akarja hogy tudjanak róla, ne nézd"
Az este további részéről nem ismerünk információkat, annyi azonban biztos, hogy ettől a ponttól kezdve szinte záporoztak a Sleder Man fotók, videók, szemtanúk beszámolója. Internet szerte több száz forrás közölt le homályos, vagy kivehetetlen képeket, persze akadt köztük jól kivehető kép is.
Victor Surge lavinát indított el a jelenséggel kapcsolatban, s egyeseknél hisztériát is váltott ki a dolog. Körülbelül két héttel később Surge újabb három képet közölt le a Something Awful fórumon.
"Ismert vagy ismeretlen?"
 
A második képet már sajnos sehol sem találom és a számítógépemen sincs meg, mert az meg időközben elromlott.
 
Félre sikerült kísérlet?
Nekünk azonban a harmadik kép a fontos.
Surge hozzászólása: "Ezt itt egy ismeretlen személytől kaptam."
A dokumentum szövege:
[...]
A 0003-as létesítmény elvesztése ******nál nem volt teljesen váratlan, és hasonló jellemzőkkel bír, mint a múlt év eleji 0005-ös történései. Azzal ellentétben a 0003-as esetében teljes veszteségről beszélhetünk, ********** a teljes kísérleti csoportjával és személyzetével együtt eltűnt. [...]
A kutatás vezetője,  ********** ********-i 00001-nél az összes tevékenység felfüggesztése mellett döntött a 00001-től  0028-ig, valamennyi létesítmény emberi ******** kiiktatását követően. 1-es számú alany készenlétben marad további tájékoztatásig.
0001 [...] előre kiválasztott szociális csomópontokon keresztül kezdi meg a KEY és KAGI terjesztését [...] Az úgynevezett "Web 2.0. [...]
kvantumbiológusok megítélése szerint ez a tömeges szellemi ellenállásunkat erősítheti ***** az alfaszemélyek kollektív tudatosságának növelésével és [...]
A terjesztés ** százalékkal növelheti az incidensek számát. Áldozatok várható száma ***** körül, de ***** jelenti az elfogadható felső határt.
Victor Surge:
Szóval lényegében úgy tűnik, Slender Man valamiféle metafizikai területiséggel tevékenykedik. Minél többet tudsz tud róla, minél többet gondolsz rá, ő szintén egyre többet tud rólad. Ezt lehet manipulálni, ha elérjük, hogy egy bizonyos szinten minden ember tisztában legyen a létével. Ehhez a Slender Man anyagok terjesztésére lenne szükség tömegkommunikációs csatornákon át.
 
De egyébkén ő nem is létezik, igaz? Miért nem teszünk fel még pár képet, videót,  meg... ilyeneket....
 
Marble Hornets
A Marble Hornets egy YouTube-on is megtalálható, folyamatosan bővülő vlog. Egy Jay nevű fiatal ember szerint, "látszólag teljesen tudattalanul, pusztán jó szándékától vezérelve került vészesen közeli kapcsolatba az öltönyös karcsúság mítoszával, hogy aztán pár hónap alatt értetlen diákfilmesből rémálmokkal és memóriazavarokkal küzdő, paranoid rejtélyvadásszá torzuljon."
Én magam nem sokat tudok erről a videoblogról. 16 videót néztem meg, és eléggé megrémített, amit láttam. Azért nem is nézem tovább. Félek attól, amit láthatnék. (akár igaz, akár nem...)
 
Köszönöm a figyelmet! Ennyi információt a slenderman.freeblog.hu nélkül képtelen lettem volna összekaparni. Ez úton is szeretném megköszönni nekik, hogy létrehozták a blogot.
Bár a szerkesztőiről már nem hallottam tavaly április óta. És a blog is eltűnt, csak egy gif kép van kint semmi más. Talán megunták a dolgot. Vagy talán túlságosan félnek mélyebbre ásni.


The Slender Man Project

A következőkben látható képek és a szöveg is egy videó dokumentáció részei, én csupán lefordítottam anyanyelvünkre. A videót egyébként megtaláljátok itt.

Térjünk a tárgyra!

The Slender Man Project:

FIGYELEM: A dokumentációban elhangzott vélemények nem a készítő, illetve az érintettek saját álláspontját igazolják. Ebben a videóban minden tényekre és kutatásokra épül. A nézők diszkréciója ajánlott.
Ez a sorozat fog nyomozni a Slender Man / Takkenman / Fear Dubh / Der Grosse Mann jelenség eredetével és felbukkanásaival.


Nem minden részletet vehetünk abszolút igazságnak, de talán egy jobban dokumentált prezentáció kinyomozása várhat rád a jövőben.
Amit most megosztok veletek, mint elemzést, a következő emberek munkájára épül:
- Victor Surge
- The Marble Hornets
- Srgt. Ian Tennison
- To The Ark
Az anyag nagy része az Angol és Német folklórból származik.

"Ki az a Slender Man?"

Német fametszet az 1540-es évekből.
A kép összezavarja a történészeket, amióta felfedezték 1883-ban, a Halstberg kastélyban. A fametszet jellegzetes vonásokat tükrözött egy abban az időben élt fametszet készítő művész technikájával. A művész Hans Freckenberg. A művészről tudjuk, hogy korához képest nagyon realisztikusan ábrázolta az emberi anatómiát, azonban ezen a fametszeten valami különbözött. A kép radikálisan különbözött Freckenberg legtöbb művétől. A jobboldali karakter kevés emberi tulajdonsággal rendelkezik, csontvázszerű testalkattal és hosszú, furcsa szögben hajló végtagokkal.

 

 

A következő képet Egyiptomban találták, úgy vélik ez a Slender Man egyfajta ábrázolása. A karcolat durván időszámításunk előtt 3100-ban készülhetett, Alsó-Egyiptom területén találtak rá. Ez a leggyakrabban említett dolog Wazner Fáraó körül, és az elméletek szerint a fáraónak volt valamiféle találkozása a Slender Mannel, de ezt a tényt sosem bizonyították.

 

A Slender Man paranormális jelenség, s állítólag az idők kezdete óta vadászik az emberekre. Számos elmélet létezik, hogy ki,  vagy mi is ő, de a legtöbb egyetért abban, hogy Slender Man azoknak jelenik meg, akik félnek, vagy látták őt. Sokan hibáztatják fiatal gyerekek eltűnéséért, és gyakran látni gyerekek közelében.

Ez egy másik fametszet az 1540-es évekből. Szintén Hans Fleckenberg műve, aki 1543-ban eltűnt Haltedt-ben. Az alak a jobb oldalon nagyon hasonlít arra a humanoid jelenségre, mit már láttunk Freckenberg korábbi fametszetén, ami a "Der Ritter" (azaz A Lovag) nevet viseli, mivel mindkettőn megfigyelhetjük a hasonló tulajdonságokat, mint a természetellenes magasság és a hosszú végtagok.

 

A német származású reneszánsz művész, Hans Baldung (ismertebb nevén Hans Baldung Grien) kortárs művész volt a már korábban említett Hans Frankenberggel. Baldung 1545-ben hunyt el (a halál okát nem jegyezték fel), körülbelül két évvel Freckenberg után. Baldung egyik jobban ismert képe, a Nő három kora és a Halál. 1510-ben festette és jelenleg a Kuntshistorisches Múzeum (Bécs) tulajdonában áll. Híres arról, hogy furcsán ábrázolja a csontvázszerű figurát, aki egy homokórát tart (hasonló a témája, mint Freckenberg fametszet sorozatának).

 

A kép röntgen analízisnek lett alávetve a biztosítási kötelezettségek miatt 2003-ban. Váratlanul derült ki, hogy a festményt egy korai szakaszban megváltoztattak, a röntgen láthatóvá tette az átfestett részeket, így kiderült, hogy a csontvázszerű "halál" figura számos végtaggal rendelkezik. Ez ismét emlékeztet a "Der Ritter" címet viselő Freckenberg fametszetre.

 

 

 

 

A gyerekek ezen a képen később eltűntté lettek nyilvánítva. A tisztviselők azt nyilatkozták, filmhiba miatt vannak deformitások a képen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2007-ben új bizonyítékok kerültek elő egy Tuslában eltűnt általános iskolás fiú után való nyomozás során. Mint kiderült, a fiú apja lefilmezte a gyermek első napját az iskolában, de a felvételeket a helyi hatóságok lefoglalták. A férfi nem sokkal fia eltűnése után öngyilkos lett. Egyelőre nincs szó gyanúsítottakról, de a rendőrség szerint az ügy hasonlít az 1963-as gyilkosságokra a Texoma tónál, Texasban. A szalagon lévő hangot még be kell azonosítani, bár a film videó részének nagyja teljesen megsemmisült, a hang teljes egészében fent maradt. A következő hangfelvétel Tuslában készült, Oklahoma államban. [A videóban ez a következő résznél található: 2:49. érdemes meghallgatni]

Dr. Dauton felvételéről. 1956, júnuis 15. 8:30. [It egy újabb hangfelvétel következik, a videón 5:43]
Dauton: Rendben Ted... kezdjük el.
Ted: Be van kapcsolva? Biztonságban vagyok?
Dauton: Igen, biztonságban van. Most mesélje el, mi történt azon az éjszakán.
Ted: A lovak... a lovak nyugtalanok voltak... a lovak...
Dauton: Folytassa.
Ted: Én... kimentem oda... halottak... mind halottak voltak... a szemük... nem... nem volt szemük...
Dauton: Mit láttott?
Ted: Futottam... befutottam... fegyvert szereztem... Tracey sírt... Judi üvöltött... hozzájuk rohantam... Elkapta őket... a magasba tartotta őket...
Dauton: Ki kapta el őket?
Ted: A vézna fickó... öltönyben... Engem nézett... Judi üvöltött... lőj le.. LŐJ LE! LŐJ LE!!!
Dauton: Lelőtte Judit?
Ted: Megmentettem... megmentettem...
Dauton: Lelőtte Tracey-t?
Ted: Nem... Utánam jött... Utánam jöttek... lőttem... lőttem... folyamatosan lőttem... Tracy... Engedd el Tracey-t... fenébe... ENGEDD EL!
*Ted üvöltözni kezdett, majd az asztalba verte a fejét. Két ápoló lefogta, majd Dr. Dauton nyugtatót fecskendezett bele.*
Ted Hendersont holtan találták a szobájában, június 16-án hajnali három órakor. Ted valahogyan megszabadult a kényszerzubbonytól, átrágta csuklóján az ereket és elvérzett.

Ezt a képet már számtalanszor tanulmányozták. A szakértők egyetértenek abban, hogy az öltönyös figura lehetett az, akiről Ted mesélt, hogy betört a farmjára és elvitte a gyermekét.
Tracey Hendersont sosem találták meg.

A következő videók a Marble Hornmets rendezőjétől, Alextől származnak. [Itt pár videó bejátszás következik, kereken a 8. perctől]

A videónak pedig itt van vége.

 
 
 
 
 

 

 

 

 

~Last

Slender Man

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása